Onderzoeks blog
Je bent hier: Home / Onderzoeks blog / Een goed begin is goud waard

Een goed begin is goud waard

Ideeën om fundamenteel te beginnen met wat en hoe leren we in de groep.

Al jaren werk ik met scholen aan de voorbereiding van de gouden weken. Even zoveel jaar wil ik daar iets over op papier zetten...

Het denken over de gouden weken begon allemaal vijf jaar geleden toen mijn jongste zoon thuis kwam van zijn eerste schooldag in 3 VWO. Stoom komt nog net niet uit z'n oren. De hele dag zijn er regels over hem uitgestort en 'preken' dat het een heeeeel druk jaar wordt. Gek wordt hij er van! Ik voel de onmacht in me naar boven komen. Hij was voor het eerst gelukkig in zijn klas, had er zin in, en nu...? Kan me niet voorstellen dat leerkrachten dit met hun eerste les beogen. Het is wel wat ze bij mijn kind bewerkstelligen.

Maar wat beogen we dan wel? Denken we daarover? Gunnen we onszelf de ruimte om hieraan te werken in de eerste weken van het nieuwe jaar? Wat voor soort activiteiten vraagt dat? En hoe doe je dat dan?

Doordat ik een opmerking plaatste bij het blog van meester Sander komt het eindelijk van het opschrijven van mijn ideeën over de gouden weken. Hij nodigt me uit samen een blog te schrijven over de stem van het kind in de digitale informatieavond.

Het idee van iets samen maken stimuleert! Eerst ga ik aan de slag met mn eigen ideeën op papier te zetten. Het daarna werkelijk ergens samen naar toe werken doet op een andere laag verbinden aan wat opgeschreven is. Het samenwerken helpt om dat wat er echt toe doet uit mn handen te laten komen. Het resultaat: onderstaand artikel met daarin de handelingswijzer voor het organiseren van een digitale informatieavond door/met de kinderen, een blog van meester sander (klik hier) én een digitale tool om ermee aan de slag te gaan!

Ik ervaar het als een prachtig parallel proces van wat we met de gouden weken in de school beogen! Sander en ik nemen jullie graag mee hoe dit concreet handen en voeten te geven!

Je leest onze ideeën en aanpak in: https://wenke-production.s3-eu-west-1.amazonaws.co...